o projektu_slo

Liminoid je obogatena in virtualna izkušnja razpršene subjektivitete.

_MG_9421

Liminoid je portal, ki sproža prehod med obogateno in virtualno realnostjo ter povzroča izkušnjo razpršene subjektivitete. Liminoidno stanje izhaja iz antropološke ideje o sodobni variaciji liminalnega stanja, ki zaznamuje prehod sebstva v iniciacijskih ritualih. Liminoidna izkušnja je opredeljena kot nedoločen skupek pravil, ki sprožajo preobražen občutek o samem sebi. Podobno kot liminalnost jo posameznica ali posameznik doživita v treh fazah: ločitev od starega jaza, faza prehoda, za katero je značilna nejasnost in izguba orientacije, ter zadnja faza ponovne vključitve in oblikovanja novih pogledov na svet. Doživetje v instalaciji Liminoid ni zgolj simulacija liminoidne faze, kajti ponuja številne zasuke v polju virtualne in obogatene realnosti. Avtorja sta zasnovala izkustveno potovanje za preverjanje poststrukturalističnih konceptov, kot so razpršena subjektiviteta, postajanje, virtualnost, potopitev in identifikacija. Izkušnja lahko zbuja občutke negotovosti ali tesnobe, kajti liminoidna faza je odprta potencialnost, gledalec ali gledalka pa lahko pričakujeta presenečenje!

_MG_9367

Sistem je opremljen z očali za zaznavanje virtualne realnosti Oculus Rift. Avtorja sta za vstop v mejno polje med fizičnim in virtualnim podaljšala očala in jih opremila s spletno kamero, da bi omogočila hibridno izkušnjo virtualnega in obogatenega vida. Liminoid kot mesto prehoda je opremljen s panoptičnima kamerama, ki hkrati vključujeta več položajev gledanja v realnem prostoru. Obiskovalka ali obiskovalec sedita v udobnem stolu, ki preprečuje morebitne telesne odzive na potopitveno izkušnjo, kot sta zmedenost ali omotičnost.

Screen-Shot-2019-03-19-at-14.30.50

Istočasno se v njunem zaznavnem polju razpre izkušnja razpršenosti, ki se strne v točkah združitve in nazadnje prikaže kot temeljni mejni kamen, ki priča o fizični realnosti mentalne in virtualne izkušnje.

_MG_9457

Liminoid: Saša Spačal, Matic Potočnik I Besedilo: Ida Hiršenfelder I Fotografije: Helena Božič I Produkcija: Ljudmila – Laboratorij za znanost in umetnost

Prihodnja razstava
Queens Festival, Multisensory Experience Lab, Aalborg University, European Art Science Technology Network for Digital Creativity, Kopenhagen, Danska [13. – 16. maj 2019]

Skupinska razstava
Device_art 5.015, Zagreb, Hrvaška [23. sept – 4. okt 2015]

Samostojne razstave
Liminoid 2.0, Osmo/za, Ljubljana, Slovenija [Dec. 2018]
Simbiom – ekonomija simbioze, Muzej sodobne umetnosti Metelkova – MSUM+, Ljubljana, Slovenija [Dec. 2016]
Aksioma – Institute for Contemporary Art, Ljubljana, Slovenija [12. nov – 28. nov 2014]

Predstavitvi
Interface Cultures, Kunstuniversität Linz, Linz, Avstrija [dec 2013]
Werkstatt am Hauptplatz, Linz, Avstrija [dec 2013]